Z technických důvodů bude v pátek dne 19.7.2024 pobočka servisu zavřena. Děkujeme za pochopení.

Základní údržba a použití vysokotlakých čističů

Tipy na údržbu vysokotlakých čističů pro dlouhou životnost vašeho stroje


Použití a údržba se u různých vysokotlakých čističů může lišit. Vysokotlaké čističe s elektrickým pohonem obecně vyžadují méně údržby než vysokotlaké čističe s motorovým pohonem. Stejně tak vyžadují méně údržby vysokotlaké stroje bez ohřevu vody než vysokotlaké čističe s ohřevem vody.

[udrzba_vysokotlakeho_cistice.jpg]

 

V každé uživatelské příručce naleznete plán údržby pro daný vysokotlaký mycí stroj a doporučené použití, aby vysokotlaký čistič byl v dobré kondici co nejdéle. 
Doporučujeme nevynechávat pravidelné servisní prohlídky. Jako automobil potřebuje pravidelnou výměnu oleje, stejné je to s vysokotlakými čističi, i když některé hobby vysokotlaké čističe mají ve vysokotlakém čerpadle stálou náplň.

[kontrola_hladiny_oleje_ve_vysokotlakem_cistici.jpg]
Profesionální vysokotlaké čističe mají doporučené výměny oleje v čerpadle cca po prvních 50 provozních hodinách, poté po každých cca 200 provozních hodinách. Tyto pravidelné výměny oleje či ostatní servisní prohlídky se liší dle výrobce a tyto servisní intervaly zjistíte v návodě k obsluze či případně u prodejce Vaší tlakové myčky.

TIP: Vysokotlaké čističe s motorovým pohonem nikdy nepoužívejte ve vnitřních prostorech bez řádného odvětrávání. Při provozu s elektrickým vysokotlakým čističem udržujte elektrické kabely v suchu a nedotýkejte se jich, pokud máte mokré ruce.


Před použitím vysokotlakého čističe

  • U vysokotlakých čističů s motorovým pohonem zkontrolujte hladinu oleje a paliva.
  • Zkontrolujte filtr či sítko na přívodu vodu do vysokotlakého čističe, případné nečistoty odstraňte. Některé vysokotlaké mycí stroje jsou vybaveny sítkem u připojení ze strany vstupní hadice. Toto sítko není dostačující a doporučujeme vybavit vysokotlakou vapku vodním vstupním filtrem nezávisle na připojeném zdroji vody, zda připojujete stroj z vodovodního řadu či ze studny.
  • Zkontrolujte vysokotlakou pistoli a nástavec včetně trysky, zda voda v pořádku protéká tryskou a není toto příslušenství poškozené či zanesené. Pokud je jedna z těchto částí zanesena, může to způsobovat přílišné zvyšování tlaku ve vysokotlakém čerpadle, které není ideální pro životnost stroje. Ujistěte se, že jsou spojení bezpečné, včetně připojení vysokotlaké hadice a nevytéká z těchto spojení voda. Také zkontrolujte vysokotlakou hadici, zda nevykazuje řezy, netěsnosti, vyboulení či jiné poškození. Pokud je hadice poškozená, nechte ji opravit či případně vyměnit za novou. Jednotlivé spojení jako jsou různé typy rychlospojek a šroubení udržujte čisté a správně namazané.
  • Zkontrolujte systém přisávání chemie, zda nádobka či vedení čisticího prostředku je čisté a případně neporušené. Doporučujeme nádobku na přisávání čisticí chemie či napěňovací nástavec po každém použití propláchnout čistou vodou, aby nedocházelo k zalepení těchto částí. Pokud vysokotlaká myčka disponuje filtrem pro přisávání mycího roztoku, taktéž jej vyčistěte.
  • Zkontrolujte přívodní hadici, před připojením k wapce propláchněte

[spusteni_vysokotlakeho_cistice.jpg]

 

Při spuštění vysokotlaké čističe

  • V případě, že vysokotlaký čistič je vybaven navíjecím bubnem na vysokotlakou hadici, doporučujeme rozvinout celou délku vysokotlaké hadice před samotným zapnutím stroje.
  • Vysokotlaký čisticí stroj nesmí běžet bez vody; po připojení vstupní zahradní hadice nechte vodu protéct celým strojem a jakmile bude voda vytékat z vysokotlaké trysky stroj zapněte. Vysokotlaký čistič se tímto způsobem zbaví veškerého vzduchu v systému a nepoběží na sucho.
  • Při použití rotační vysokotlaké trysky, směřujte rotační tryskou vždy směrem dolů k zemi, poté stiskněte spoušť na vysokotlaké pistoli. Rotační vysokotlaká tryska disponuje kuželem, který má uvnitř uložení velmi malou vůli a v případě, že bude tato tryska při zapnutí směrovaná vzhůru, může dojít k jejímu poškození. Během takto provedeného úkonu, při každém spuštění vysokotlaké pistole, již můžete během čištění směřovat rotační tryskou vzhůru či do ostatních směrů.
     

TIP: V případě, že vysokotlaký čistič není v pravidelném provozu a používá se například jen v letních měsících, je dobré po delším skladování, před použitím nechat protéct vodu celým strojem bez zapnutí nebo případně spustit vysokotlakou vapku i v zimním období, pokud je to možné. Ve vysokotlakém čerpadle jsou gumové součásti jako např. manžety, které po případném vyschnutí vody v čerpadle mohou ztvrdnout a již nemusí dobře plnit svoji funkci. "Zaplavením" vysokotlakého čerpadla před zapnutím, získají tyto části svou pružnost a správné těsnicí vlastnosti díky absorpci vody a zbavíte se veškerého vzduchu ve vysokotlakém stroji. Tento krok je ideální pro zvýšení životnosti stroje.


[vypnuti_vysokotlakeho_cistice.jpg]

 


Vypnutí vysokotlakého čističe

  • V případě, že jste při práci použili čisticí prostředek z integrované nádržky na vysokotlakém stroji, doporučujeme při ukončení práce vypnout přisávání chemie z této nádoby a nechat protéct čistou vodu celým strojem, aby jste odstranili přebytečnou chemii ze systému.
  • Při vypínání tlakové myčky doporučujeme stroj vypnout vypínačem na stroji, stisknout spoušť na vysokotlaké pistoli, odtlakovat a nechat protéct vodu vapkou nízkým tlakem z vodovodního řadu. Poté vypněte přívod vody a znovu stiskněte spoušť u vysokotlaké pistole, aby jste odstranili vodu a přebytečný tlak ze stroje, vytáhněte zástrčku ze zásuvky.
  • Pokud není vysokotlaká myčka vybavena navíjecím bubnem na hadici, odpojte vysokotlakou hadici a zbavte jí přebytečné vody, uložte hadici na místo určené např. na háku pro uskladnění příslušenství. Vysokotlakou pistoli s nástavcem a tryskou uložte na vapce, v místě pro toto příslušenství vyhrazené. V případě, že je vysokotlaký mycí stroj vybaven navijákem na vysokotlakou hadici, navíjejte hadici na tento buben s otevřenou vysokotlakou pistolí pro zbavení vody uvnitř hadice. 


Skladování vysokotlakého čističe

  • Vysokotlaký mycí stroj je nutno skladovat na suchém místě a hlavně v prostorech, kde nemůže zamrznout přebytečná voda ve stroji nebo opačně v místech, kde je vysoká teplota, jelikož může dojít k vysušení těsnění čerpadla.
  • Nedoporučujeme "zazimování" v podobě snahy vyfoukat vodu vzduchovým kompresorem ze stroje či stroj napustit nemrznoucí kapalinou. 
  • Po delším uskladnění, doporučujeme provést spuštění vysokotlakého čističe "zaplavením" čerpadla před samotným zapnutím.
 

Pokud si přesto nejste jisti, není nic jednoduššího než nás kontaktovat.

Sdílet článek